Про які хвороби можуть говорити висипання на шкірі

Плями на спині, незрозумілі висипи на обличчі і раптові висипання на тілі – з цим стикалися багато хто. Махнути рукою на цьому симтоми не вдасться, адже вони можуть свідчити про серйозні хвороби. Недарма шкіру називають дзеркалом організму. Які ж сигнали надсилає наше тіло і коли слід бігти до лікаря? Ми спробували розібратися.

Червоні

Симптоми

Влітку дуже часто виникає шкірна алергія – кропив’янка. Вона проявляється у вигляді червоних плям, іноді опуклих, які утворюються на шиї, обличчі, грудях, руках, іноді на ногах. Ці плями не є небезпечними, але доставляють масу незручностей. Вони сильно сверблять і псують зовнішній вигляд.

Кропив’янку може викликати пилок рослин, тополиний пух, укуси комах та харчові продукти, наприклад, полуниця. Крім того, у людини зненацька може початися алергія на сонце.

Як лікувати?

Щоб зняти свербіж, потрібно випити антигістамінний препарат. Наприклад, супрастин, діазолін, лоратадин, тавегіл. Не забудьте, що деякі з них спричиняють сонливість. Крім того, застосовуються місцеві засоби: гелі та мазі. Але якщо через пару днів алергія не пройшла, зверніться до фахівця. Більше про лікування червоних плям на тілі читайте за цією адресою https://intermobi.com.ua/chervoni-plyami-na-tili-u-ditini-i-u-doroslogo-foto-vidi-xvorobi-i-likuvannya/.

З бульбашками

Симптоми

На шкірі з’являються червоні плями з бульбашками, наповненими рідиною, які сверблять. У цьому підвищується температура тіла. Через те, що хворий починає розчісувати це місце, відбувається зараження. Може утворитися скоринка або набряк. На жаль, всі ці симптоми говорять про те, що людина захворіла на екзему.

Причини цієї хвороби поки що точно не встановлені, але лікарі вважають, що в більшості випадків її викликають розхитані нерви. Крім того, вона з’являється при гіповітамінозі, проблемах з кишечником та хворобах печінки.

Як лікувати?

Лікування залежить від виду екземи, тому краще звернутися до фахівця. Зазвичай призначаються протиалергічні та заспокійливі засоби, препарати кальцію, аскорбінова кислота. У гострому періоді при мокнучій екземі застосовують примочки та пов’язки з в’яжучих розчинів. Допомагають примочки із розчину фурациліну, протизапальні мазі. При мікробному інфікуванні призначаються додатково антибіотики.

Найкраще максимально щадити шкіру уражених ділянок від місцевого подразнення. При загостреннях екземи краще перейти на молочно-рослинну дієту.

Сині

Симптоми

Поява синця на руках може бути одноразовою – наприклад, через легку травму, коли людина вдарилася. А може бути регулярною проблемою, коли синці з’являються власними силами, і не по одному.

За словами лікарів, така проблема здебільшого пов’язана зі слабкістю судинної стінки або порушенням згортання крові. Ці проблеми можуть виникати при різних захворюваннях, у тому числі хворобах крові, прийомі гормональних препаратів (наприклад, преднізолону, метилпреднізолону, дексаметазону або мазей, що містять у своєму складі перелічені вище лікарські речовини) і аспірину.

Як лікувати?

При появі синців, що відрізняються завидною сталістю, варто звернутися до лікаря-терапевта, пройти низку обстежень та виявити за допомогою фахівця причину. Тоді лікар зможе призначити ефективне лікування, і синці більше не турбуватимуть.

Про які хвороби можуть говорити висипання на шкірі

Світлі

Симптоми

На шкірі без видимих причин з’являються світлі плями. З одного боку, вони більше схожі на родимки – трохи опуклі, тільки світлі чи рожеві, але за розміром невеликі, кілька міліметрів.

За словами лікарів, до появи білих або блідо-рожевих плям на шкірі зазвичай наводить білий пітіріаз. Плями при цій хворобі бувають особливо помітними влітку, коли ділянки шкіри із нормальною пігментацією засмагають. Взимку білі плями на шкірі можуть ще й сильно лущитись.

Як лікувати?

Щоб упоратися з проблемою, застосовують мазі, що містять спеціальну речовину – пімекролімус, зволожуючі креми та тонуючі засоби. У разі сверблячки та запалення вам варто звернутися до дерматолога. Адже плями на шкірі можуть говорити і про грибкові інфекції (таких як лишай), і навіть про рак шкіри. Тому, щоб вам було спокійніше, швидше завітайте до лікаря. Тільки він зможе поставити точний діагноз та прописати правильне лікування.

Рожеві

Симптоми

По всьому тілу з’являються яскраво-рожеві плями. Вони не болять і не сверблять. Найбільше їх у районі плечей, декольте та спини.

Причини їхньої появи бувають різними. Дуже часто рожеві плями з’являються в результаті стресів, при сильних емоційних потрясіннях, нервовому перенапрузі.

Незбалансоване харчування – ще одна поширена причина появи плям. У цьому випадку шкіра страждає від нестачі вітамінів та мінеральних елементів. Раціон сучасних людей далекий від досконалості. Фаст-фуд, напівфабрикати, випічка, шоколад не можуть забезпечити організм корисними речовинами, тому страждає травна система.

Як лікувати?

Необхідно відвідати невролога та пройти курс лікування. Лікарі прописують заспокійливі препарати: ново-пасит, афобазол. Допомагає і м’ятний чай, валеріана, настоянка собачої кропиви.

В інших випадках рекомендується збалансувати свій раціон, увімкнути свіжі фрукти, овочі, кисломолочні продукти. Згодом стан шкіри та всього шлунково-кишкового тракту нормалізується.

Майте на увазі

Важливо, де саме з’явилися висипання.

Так, якщо ви виявили їх на волосистій частині голови, це говорить про порушення обміну речовин. Тут знаходяться сальні залози, при гормональному збої саловиділення підвищується, утворюється сприятливе середовище для мікроорганізмів, запалення фолікул.

При зниженні імунітету та гормональних змін зростає активність демодексу (підшкірного кліща). Найчастіше це проявляється у вигляді червоних плям та вугрової висипки на обличчі. Часто демодекс з’являється навіть на віях, як ускладнення виникають блефарити, кон’юнктивіти.

Висипання біля рота свідчить про проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Через проблеми з поперековим відділом хребта можуть виникати плями та лущення на ногах, а також грибкові захворювання стоп та нігтів.