Червоні плями язика у дорослих та дітей: що робити?

Від появи червоних плям язика не застрахований ніхто – ні доросла людина, ні дитина. Плями можуть повністю покривати мову, локалізуватися лише на кінчику або з боків. Іноді їх поява пов’язана з іншими неприємними і лякаючими симптомами, що ускладнюють або, навпаки, полегшують діагностику захворювання. Що робити у цьому випадку? Чи можна позбутися проблеми вдома? Коли час звертатися до лікаря? Розбиратимемося разом. Папіломи в роті – причини виникнення, фото і лікування дивіться за цим посиланням https://led-style.com.ua/?p=33891.

Симптоми, які можуть супроводжувати «плямистість»

👉 хворобливість, свербіж, печіння,

👉 оніміння та обмеження рухливості м’язового органу,

👉 з рота може погано пахнути,

👉 дискомфорт під час вживання їжі,

👉 загальне нездужання, підвищення температури тіла,

👉 розлад травлення: нудота, діарея.

Очевидні та не дуже причини появи плям

ТРАВМИ. Язик можна прикусити, поранити твердою їжею, брекетами та погано встановленими протезами, гострими краями пломби. Плями можуть з’явитися внаслідок опіку гарячими напоями чи супами.

АЛЕРГІЯ. На косметику та засоби особистої гігієни (пасти, ополіскувачі).

Червоні плями язика у дорослих та дітей: що робити?

ГЕРПЕС. На язику з’являються дрібні бульбашки, які викликають сильний біль, а через час лопаються і перетворюються на виразки.

Стомить. Видів стоматиту дуже багато (виразковий, афтозний, герпетичний, алергічний тощо). Плями можуть бути будь-якого розміру, форми та в будь-якій кількості.

ГЛОСИТ. Коли язик нагадує на вигляд географічну карту, то йдеться саме про це захворювання. Поширений у немовлят та маленьких дітей.

ЗАХВОРЮВАННЯ ОРГАНІЗМУ. Симптом може вказувати на неполадки органів шлунково-кишкового тракту, анемію, оперізуючий лишай і навіть сифіліс та онкологію.

Як і коли вдасться вирішити проблему будинку

Якщо проблема виникла вперше, і жодної іншої тривожної симптоматики, крім плям, ви не помічаєте.

Що можна зробити: спочатку необхідно виключити всі дратівливі фактори (наприклад, алергени, сигарети, алкоголь). Потрібно налагодити раціон прибираємо з меню кисле, гостре, тверде, гаряче. Щоб плями швидше пройшли, можна полоскати рот відварами трав та антисептиками.

Коли обов’язково треба йти до лікарні

Якщо проблема виникає із завидною регулярністю, супроводжується іншими тривожними симптомами, про які ми говорили вище, або плями не минають довгий час – необхідно піти до лікаря-стоматолога чи терапевта. Фахівець проведе всебічну діагностику, можливо, перенаправить на обстеження до ендокринолога, гастроентеролога або інших лікарів.

Не намагайтеся самостійно приймати якісь ліки, адже причин появи плям дуже багато. Це небезпечно! Після того, як діагноз буде поставлено, лікар сам призначить протигрибкові або противірусні засоби, імуностимулятори та антибіотики.

Чи можна захиститись від появи плям?

Так. Якщо стежитимете за гігієною порожнини рота, відмовитеся від шкідливих звичок (алкоголь, цигарки), розумно харчуватиметеся, зміцнюватимете імунітет і двічі на рік проходитиме профілактичні огляди у стоматолога.